Begin september verschijnt “Now, Then & Forever”, het eerste studioalbum in acht jaar. De plaat, die wordt opgedragen aan alle fans, zou aanvankelijk vorig jaar uitkomen rond de presidentsverkiezingen, maar de band was nog niet tevreden met de nieuwe nummers.

Zanger Philip Bailey legde in een recent interview uit dat er veel is aangepast en dat het daarmee een betere plaat is geworden. Volgens Bailey is onder andere mede-oprichter Larry Dunn gevraagd mee te produceren en de nieuwe sound te creëren. Een sound die staat voor de band Earth, Wind & Fire nu, “zonder het klassieke geluid vaarwel te zeggen.”

Het album blijft dus trouw aan de muzikale ‘nalatenschap’ van Earth, Wind & Fire. “De gedachte achter de band was altijd het verheffen van het menselijk bewustzijn”, aldus Philip Bailey. “We hopen dat deze muziek voor altijd door zal blijven klinken.”

“Het album gaf ons de kans alles muzikaal en cultureel te verbinden”, vult mede-oprichter Verdine White aan. “Zonder de steun van fans over de hele wereld zou dit niet mogelijk zijn geweest. We dragen het album “Now, Then & Forever” op aan al onze fans.”

De band, waaronder ook oprichter Maurice White en Ralph Johnson, werkte twee jaar aan het album. De eerste single “My Promise” werd mede geschreven door Siedah Garrett. Fans kunnen gedurende een beperkte tijd een pre-orderplaatsen op www.nowthenandforever.com, waarna hun naam meegedrukt zal worden in het boekje bij de CD.

Earth, Wind & Fire trekt wereldwijd nog steeds volle zalen en toert ook dit jaar, mede ter promotie van het nieuwe album. De band doet op 10 juli de Heineken Music Hall aan. “Now, Then & Forever” verschijnt op 10 september als de band’s eerste studioalbum op Legacy Records.